26 Mart 2012 Pazartesi

Kartolên Pîvazan




Düşünüyorum da bu bloga, “annemin gizli tarifleri”, “halamın köy lezzetleri” gibi bir ad koymuş olsaydım işim çok daha kolay olurdu. İşim niye zor diye sorarsanız! Tarifler resmen doğum sancılarıyla geliyor. Şu resim devamlı gözümün önünde: Zelal (kardeş) ya da Ebru (kuzen) arkadaşlarını çağırmışlar yemeğe, Kürt yemekleri yapmışlar, tarifi de buradan almışlar hani garanti olsun diye. İşte onlar o akşam o masa da gururlansınlar diye resmen atomlarıma ayrışıyorum ben bunları hazırlarken. Ayrıca karar verdim benden korkunç bir yönetmen olurmuş, hani o huysuzluğuyla meşhur olanlarından, istediğini alana kadar terör estiren cinsten...

Bugünkü tarif için de çok badire atlattık ama kazasız belasız bitirdik çekimleri. Fotoğraflardaki eller bundan 8,5 ay önce hayatımı birleştirdiğim canım Jeff’e aittir. Tüm kaprislerime (elinde bıçak olmasına rağmen) oldukça sakin kalarak katlanan sevgili asistanım, yemeğin bitmiş fotoğrafını çekmeye çalışırken saç baş yolmalarımı görmüş, makineyi elimden kapmış, tek kare çekmiş ve o fotoğraf da yukarıya yerleşmiştir!

E o kadar uğraşıp yorulunca güzel bir yemeği hakeder insan. 
Önceki akşam çok sevdiğimiz arkadaşlarımız Ekrem ve Yasemin (fotoğraftaki tabak da onlardan hediye) için burritos yapmıştık ve iki tane tortilla ekmeğimiz artmıştı. Çekim bitince, erittik rendelenmiş kaşarı patateslerin üzerinde, ısıttık tortilla ekmeklerini yaptık birer güzel dürüm, indirdik mideye..Sonra da baharın unuttuğumuz çiçek ve renklerini görmek için vurduk kendimizi yollara..






Malzemeler:
5 adet orta boy patates (1 kg)
1 büyük soğan (200 g)
2 kibrit kutusu kadar kavurma (50 g)
Yarım çay bardağı sıvı yağ (50 g)
1 yemek kaşığı salça (40 g)
1,5  tatlı kaşığı tuz (yarım kaşığı patates haşlarken kullanılacak)
Yarım yemek kaşığı tereyağı
3 bardak su (600 ml)

  1. Patatesleri yıkayıp soyun. Daha sonra dörde bölüp bir tencereye yerleştirin, üzerine suyu ekleyin, yarım çay kaşığı tuz atın ve 25-30 dakika haşlayın. Bir çatal yardımıyla patateslerin ortasının pişip pişmediğini kontrol edin. Bu sürenin sonunda suyunu süzün, soğutun.
  2. Soğanı soyup yemeklik doğrayın. Geniş bir tencereye sıvıyağı dökün, yağ ısınınca soğanları ekleyin ve 5 dakika kavurun. Soğanlar pembeleşsin.
  3. Salçayı da ekleyin ve 2 dakika kavurun.
  4. Kavurmayı da doğrayarak salçanın üzerine ekleyin 2 dakika daha kavurun. Tuzun kalanını ve tereyağını  ekleyin.
  5. Ilımış patatesleri küp küp doğrayıp, tenceredeki salça-kavurma karışımının üzerine boşaltın ve tümünü kavurun. Karıştırmaktan ziyade, altını üstüne getirirseniz patatesleri ezmemiş olursunuz.
Bu, tarifin orjinal halidir. İsterseniz, kimyon veya acı kırmızı biber kullanabilirsiniz. Veya bizim yaptığımız gibi üzerinde beyaz/kaşar peynir eritip tabağa koyabilirsiniz olmadı dürüm/ekmek arası yapar yanına da namuslu bir çay demlersiniz!


Afiyet, bal şeker olsun!

5 yorum:

  1. ahçı abla ellerine sağlık öncelikle.burada öğrencilere de yönelik güzel ve kolay yemek tarifleri verebilsen çok xweş olur.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba! bu blogu bulduguma cok sevindim, ama postlariniz cok cabuk bitmis. Daha yazmiyacak misiniz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sara (Umarım yanlış hitap etmedim sana) Bu güzel yorumun için çok teşekkür ederim. En yakın zamanda bir tarif koyacam, çünkü ilgi çok. Baya mail alıyorum. İnşallah yeni bir tarif ekleyecem bugünlerde.
      Sevgiler,
      d

      Sil
  3. Çok kolay ve çok lezzetli olacağına eminim. Deneyeceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasın! Ama patates ve soğanları burada göründüğünden biraz daha ufak doğra istersen. Sevgiler. Noş.

      Sil