19 Kasım 2011 Cumartesi

Dolmê Kundiran (Bulgurlu Balkabağı)



Benim çocukluğumun geçtiği yerde, Doğusunda yani bu ülkenin,  masmaviydi gökyüzü, bulutlarsa bembeyaz. Bir metre kar yağdıktan veya bir fırtına koptuktan sonra bile hep parlak maviydi gök. Göğün puslu ve kirlisi, bulutların grisiyle İstanbul’da tanıştım.  
Bir haftadan beridir İstanbul'un hava durumunu yakından takip ediyorum ki güneşli bir gün olsun takvimimde. O güneşli günde evin içi aydınlansın ve ben de sıradaki tarifi güzel  bir videoya dönüştürüp paylaşayım sizlerle diye düşünüyordum. Cuma günü bulduğumu sandım o güneşli günü.
Sabah 6’da başladı mesaim. Hazırlıklarımı yaptım, yemeği ve çekimi de tabii.  Ama sonra görüntüleri izleyince yeterince iyi olmadıklarına karar verdim. O yüzden şimdilik bu fotoğrafla idare edeceğiz.

Malzemeler, 6 kişilik:
  • 1 kg balkabağı, ayıklanmış ve soyulmuş (Çekirdekli ve kabuklu ise 2 kg)
  • 1 su bardağı bulgur (200 g)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker (30 g) veya 15 adet küp şeker
  • 3 bardak su (600 ml)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (10 g)
Sosu için:
  • 1 su bardağı yoğurt (200 g)
  • 1 bardak su (200 ml)
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (50 g)
  1. Balkabaklarını küp küp doğrayın. Geniş derin bir tencereye kabaklarının yarısını boşaltıp yayın. Bulgurun yarısını üzerine serpin. Balkabaklarının diğer yarısını tencereye döküp yayın ve bulgurun kalanını da üzerine dökün.
  2. Tuzunu ve şekerini atın. (Küp şeker kullandıysanız eritip dökün) Suyunu da ekleyin. Tencerenin kapağını kapatın.
  3. Harlı ateşte 15, orta ateşte bir 15 dakika daha pişirin. 5 dakika dinlenmeye bırakın.
  4. Pişen bulgur ve kabağı birlikte ezin. Geniş derin bir tabağa alın. Ortası tepe şeklinde olsun.
Sosu:
  1. Tuz ve  sarımsağı dövün. Su ve yoğurdu sarımsağı da ekleyerek çırpın.
  2. Tereyağını eritin.

Balkabağının üzerine önce erittiğiniz tereyağını daha sonra da sarımsaklı ayranı dökün. Orta kısmı sade bırakabilirsiniz isterseniz. Afiyet olsun!


1 yorum: