26 Ekim 2011 Çarşamba

Keşke



Dedemi yani meşhur Memli Efendiyi yakından tanıyanlar bilir. Kolay kolay beğenmez dedem. Hele hele ömrü boyunca ve severek yediği yemekler sözkonusu olduğunda kılı kırk yarar. Tahmin edersiniz benim için çok büyük ama Kürt mutfağını yaşatmak 
için minik olan adımların nasıl zor sınavlar sonrasında atıldığını.
İki hafta önce, ilk olarak annemden sonra halamdan aldığım "keşke" tariflerini kendi yorumumu da katarak ortak bir noktada birleştirdim. O akşam dedem de bizdeydi yemekte. İlk lokmaları yorumsuz ve aralıksız yuttu. Sonra da "Ben de isterim" dedi. Yani O'nun evine de gidip pişirmeliyim mealinde. Ardından ekledi "Çok güzel olmuş" Benim o an sadece kanatlarım yok, havalandım uçuyorum! Tarifi bugün öğlenden sonra tekrarlayıp ölçülerden de emin olunca bloga koyma zamanının geldiğine karar verdim. İşte listelerde hızla yükselen "Keşke" tarifi!


Malzemeler (3 kişilik): 

  • 1 su bardağı pilavlık bulgur (200 g)
  • 2 su bardağı yoğurt, hafif ekşi (400 g)
  • 3 su bardağı içme suyu (600 ml)
  • 2 yemek kaşığı buğday unu (40 g)
  • 1 tatlı kaşığı tuz (10 g)
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (50 g)
  1. Yoğurt, su, tuz ve unu çırpma teli ile iyice çırpın. Derin bir tencereye bu karışımı boşaltın. 
  2. Bulguru da ekleyip ocağın altını yakın. Harlı ateşte 15 dakika arasıra karıştırarak pişirin. Tencerenin ağzı yarı açık olsun.
  3. Bu süre sonunda çorba halindeki karışım kaynamaya başlamış olacaktır. 15 dakika daha bu sefer orta ateşte ve daha sık karıştırarak pişirmeye devam edin. Kapağını kapatıp 5 dakika dinlenmeye bırakın.
  4. Pişen Keşkeyi derin ve geniş bir sahana aktarıp ortasını açın. Tereyağını eritip ortasına dökün. Kaşığınıza keşke ve terayağından birlikte alarak afiyetle yeyin.

 Not 1: Yoğurdun ekşiliği yağın size dokunmasına engel olacaktır.

Bulgur


Not 2: Bulgur ve unla yapılan yemeklerin dibi kolay tutar. Dikkat edin! 
Bulgur




1 yorum:

  1. Bu tarifi yapiyorum simdi. Blogunuz cok guzel, cok samimi. tesekkurler!

    YanıtlaSil